Het klimaat voor veldkorfbal (Door Frits Broers)

Op een plank boven de klerenkast van mijn vader, onze in 2008 overleden erevoorzitter, stond een schoenendoos. Als kleine jongen vond ik het altijd bijzonder als mijn vader deze op zondag uit de kast pakte en er zijn ‘korfbalattributen’ uithaalde. Dat waren sokken, een fluit, een hardleren portemonnee (als relikwie in het bezit van onze archivaris) en polsmofjes: geitenwollen handschoenen die halverwege de vingers waren afgeknipt. Desgevraagd legde mijn vader uit dat er vroeger geen zaalkorfbal bestond en dat het in de winter best koud kon zijn. Om toch lekker te kunnen korfballen trok je dan polsmofjes aan. Warme handen maar toch grip op de bal door blote vingeruiteinden.

hoofdartikel.JPGNa decennia in muffe sportzalen te hebben gebivakkeerd ging er voor mij een wereld open, toen ik in 2010 ging voetballen en van november tot en met maart ook lekker buiten aan het sporten was. Het viel me op dat het eigenlijk heel vaak lekker weer was in deze maanden. De klimaatcrisis, elk nadeel heb z’n voordeel, om met Van Hanegem te spreken. Ik overpeinsde waarom al die korfballers, of je nu in de top speelde of lekker in de breedtesport balde, vanaf eind oktober tot diep in maart de zaal in gingen. Het verenigingleven ligt op z’n gat, als je lager speelt moet je maandenlang op onzalige tijden in treurige lege hallen spelen. De penningmeester moet kostbare zaalhuur betalen en de baromzet op de club ligt vijf maanden stil. Tel uit je winst.
Ik las in het strategisch plan van het KNKV dat ze zoveel mogelijk mensen van korfbal willen laten genieten en met flexibele competities willen gaan werken. Ook is er een co-creatietraject gestart zodat alle KNKV-leden kunnen meedenken. Een mooi moment om eens aan het KNKV voor te stellen om de breedtesport ook langere veldcompetities aan te bieden en te gaan werken met een winterstop van december tot en met half februari, al dan niet opgevuld met een hele korte zaalcompetitie van acht wedstrijden, zoals bij hockey.
In zijn drang om maar een olympische sport te willen worden, is het KNKV wat doorgeslagen om iedereen maar de zaal in te jagen. Dat is prima voor de standaard (top-)competities, maar voor de breedtesport had het KNKV meer ruimte aan de clubs moeten laten om ook de veldoptie open te houden. Overigens lees ik op één en dezelfde pagina van dat strategisch plan dat een onvoorspelbaar podium een voorwaarde is om een olympische status te verwerven, dat we andere landen daarom ondersteunen, maar dat het ook de ambitie is dat Nederland blijvend de beste is. Daarmee is het heel voorspelbaar dat korfbal deze status niet zal gaan krijgen, maar dat terzijde.
Ik ben benieuwd hoe er binnen Achilles door de ervaringsdeskundigen van dit moment over een langere veldcompetitie wordt gedacht. In het LK van vorige week las ik dat Rinus alweer naar het veldseizoen verlangde. Wie weet zijn er meer. De polsmofjes zijn nog steeds verkrijgbaar bij Bol.com

Groeten Frits Broers

Datum 18-02-2020 09:00
Tags