Jubileumboek

achilles-100-jaar.jpg hoofdartikel

Het zal niemand ontgaan zijn, volgend jaar viert Achilles het eeuwfeest. Laat dat nog eens goed op je inwerken, honderd jaar lang wedstrijden spelen, trainen, besturen, leden werven, zorgen voor voldoende inkomsten, elkaar ontmoeten, vrienden maken, huwelijken sluiten, geboortes vieren, begrafenissen bezoeken, feesten, kampen organiseren, kantines bouwen, streven naar de top en pijnlijke degradaties.

hoofdartikel.JPGOngetwijfeld zullen we op en rond 1 oktober volgend jaar een fantastisch eeuwfeest vieren, inclusief de feestelijke opening van het gloednieuwe clubhuis. Maar een jubileum is niet alleen een feest maar ook een moment om stil te staan bij de geschiedenis. Waar komen we vandaan, wat hebben we als vereniging allemaal meegemaakt? Niemand van ons was erbij, bij die gedenkwaardige bijeenkomst aan de Ieplaan, toen Achilles werd opgericht. Maar het is wel gedocumenteerd, en veel is bewaard gebleven in ons onvolprezen archief.

Wat we willen doen is die geschiedenis tot leven brengen voor de leden van vandaag en morgen. Het is maar weinig clubs gegeven de 100 jaar te halen, onze geschiedenis is te bijzonder om te laten verstoffen. Daarom hebben we al heel veel laten digitaliseren, zodat mooie historische gegevens straks voor iedereen in te zien zijn. We zoeken nog naar manieren om die gegevens goed te ontsluiten voor een breed publiek. Ook de historie van Ready moet hier nog een plek in vinden. En de mooiste stukken krijgen natuurlijk een fraaie zichtbare plek in ons nieuwe clubhuis, waar ook het papieren archief zal worden opgeslagen.

Maar een honderdjarig jubileum is niet compleet zonder een mooi eeuwboek. En daar werken we op dit moment aan. Een boek met mooie plaatjes, modern ook, met links naar digitale informatie. Maar we willen meer dan alleen een serie leuke verhalen. Wat wij willen doen is de geschiedenis van de club te plaatsen in de tijd. We onderscheiden vier periodes in de geschiedenis en doen een bescheiden poging om dat verband te leggen. Zonder wetenschappelijke pretentie, wees gerust, het blijft amateurwerk.

Om een tipje van de sluier op te lichten: we delen de honderd jaar in vieren. De eerste 25 jaar leggen we naast de nasleep van de eerste wereldoorlog, een tijd van optimisme, de daaropvolgende crisis en de tweede wereldoorlog. Wat betekenden die grote momenten in de geschiedenis voor de manier waarop de club zich ontwikkelde? Dan de jaren van wederopbouw na de oorlog. Voor het eerst kreeg Achilles een kantine, het jeugdkorfbal groeide, mede door de vrije zaterdag. Dan de jaren van de individualisering, waarin het verenigingsleven in Nederland het moeilijk kreeg, waarin clubtrouw afnam, maar ook de ambities hoger werden, iedereen moest naar de top streven. Hoe ging Achilles daarmee om? Wat waren de problemen, wat de successen? En dan de laatste 20 jaar, waarin individualisering doorzette, en polarisatie daarbij kwam, winkels alle dagen open gingen en het aantal opties voor vrijetijdsbesteding eindeloos werd. Hoe bijzonder was het eigenlijk dat een club als Achilles stand hield en zelfs groeide?

In de komende maanden gaan we hard aan de slag om dit boek te maken, zodat het op 1 oktober voor iedereen beschikbaar is. Honderd jaar clubgeschiedenis, dat moet iedereen lezen. Want als je niet weet waar je vandaan komt, heb je geen idee waar je naar toe moet. We wensen jullie nu alvast veel leesplezier!

Steven Broers

Datum 12-10-2021 11:00
Tags