Achilles 1 maakt de stap naar de Ereklasse

5 Oktober 2024 was de dag dat Achilles 1 geschiedenis schreef en promoveerde naar de Ereklasse veldkorfbal. Nooit eerder kwam Achilles op het allerhoogste niveau uit, maar na de komende zaalcompetitie is dat dus echt het geval. Ja knijp maar even in je velletje. Een geweldige prestatie. Van harte gefeliciteerd. Prachtig voor de selectiespelers, de coaches en het begeleidingsteam, maar eigenlijk voor de hele club.

Op het eerste treffen met Excelsior uit na, was Achilles in alle duels daarna echt de bovenliggende partij. De meeste potjes werden ruim gewonnen en dan verdien je het gewoon om te promoveren.

Even kort terug naar afgelopen zaterdag. Het voorgerecht van ons 2e (14-19 winst) was al goed op smaak. Veel Achillianen langs de kant hadden de weg naar het veld van Pernix gevonden en het hoofdgerecht mocht doorkomen. Noa tekende met 2 treffers voor de 0-2. Pernix bleef tot 3-3 bij, maar daarna werd het langzaam minder bij de Leidenaren. Pepijn was belangrijk voor zijn ploeg met 2 korte kansen (3-5) en ook Laura was in deze fase met 2 treffers belangrijk. Achilles ontworstelde zich zo aan het matige niveau van de tegenstander. De rust kwam met 4-8 in ons voordeel en het eerste serieuze gat was geslagen. Na rust kwamen onze dames echt op stoom. Mariska (2X) en Romy brachten de stand naar 6-11. Een goede afloop werd steeds realistischer. Rick die dit keer pech had met z’n afstandsschoten vond eindelijk de korf, Menno verzilverde nog 2 stippen en Sterre vond ook voor de 2e keer de korf. Eindstand 10-16 en Achilles naar de Ereklasse.

Het was geen galavoorstelling dit keer, maar wel een degelijke pot tegen een tegenstander die niet al te veel moeite deed om ons feestje te verstoren. Daarover gesproken, ik wil natuurlijk ook geen partypoeper zijn, maar het aantal korte kansen dat we hebben laten liggen was echt enorm. Volgende week thuis tegen Reflex kan het 1e werken aan de afronding en de kroon op deze mini competitie zetten.

Daarvoor zal ons 2e aantreden, ook tegen Reflex. Een zeer belangrijke wedstrijd. Bij winst of een gelijkspel zal Achilles 2 (voor de 3e keer in de clubhistorie) promoveren naar de reserve Hoofdklasse. Uit tegen Reflex had ons 2e een complete off-day (17-10 verlies), dus dat kan echt nog een potje worden. Cino wist me te verzekeren dat ze dat verlies zaterdag aanstaande vakkundig gaan rechtzetten. Veel succes alvast.

Ik sluit af met een kleine lofzang richting Achilles 1 en de coaches. Kort leg ik uit waarom dit zo’n goed stel is (geworden);

Matthijs, brengt echt power, uitstekende verdediger, niet te houden op de eerste meters, veel sprongkracht en als Matthijs van afstand het gat in de mand heeft gevonden, berg je dan maar.

Romy is misschien wel de meest onderschatte dame in de hoofdklasse. Romy kan de wedstrijd heel goed lezen en is een taaie verdedigster. Romy kan haar tegenstandster echt opvreten en die attitude heb je nodig op dit niveau. Bovendien is lekker mee scoren steeds meer haar handelsmerk. Fan van haar wedstrijdmentaliteit.


Pepijn dan, rebounder van beroep en wat voor een. Sterk als een leeuw en altijd eerst de bal hebben en dan zien we daarna wel hoe de landing verloopt. De rebounders die het verschil maken gooien ook hun korte kansen erin en dat gaat steeds en steeds beter.

Mariska is onze dynamische troef, Ze brengt veel snelheid waardoor een vak over meer schijven gevaarlijk kan worden en ze kan goed verdedigen. Als Mariska haar dag heeft dan gaan ook de doorlopen en de kansen van middenafstand er achter elkaar in.

Noa, ja over talent gesproken…. Dat is hem van nature gegeven en ook zijn lengte helpt. Noa is technisch goed en dat merk je aan z’n timing. Vaak is hij dodelijk van afstand, maar ook onder en rond de paal moet je hem vrezen.

Laura vind ik een echte stabiele factor die vaak ongemerkt een goed rendement weet te halen. Lengte, overzicht, vrije balletjes, schot vanuit de ruimte achter de paal, het zit allemaal in haar gereedschapskist. Heel waardevol.

Rick dan, onze kleine (voor korfbal begrippen dan) grote man. Steeds vaker komt Rick voor minimaal 5 treffers op het formulier. Dat is feitelijk ook het minimale aantal dat je van een goede spits mag verwachten. Maar Rick is meer dan een spits. Technisch goed, kan strak verdedigen, kan het vuurtje aanwakkeren en helpt z’n ploeg vaak over dode momenten.

Sterre is met een goede reeks bezig. Als Sterre goed in de wedstrijd zit (steeds vaker), dan is ze echt een wapen. Van afstand, maar net zo goed op de vrije bal. Haar stempel op de wedstijd drukken, dat is wat ze kan en steeds vaker doet.

Menno ken ik nog niet zo goed, maar hij past goed in de groep. Is kritisch op zijn eigen spel en dat helpt hem om stappen te zetten. Menno brengt lengte en z’n spelbeleving is aanstekelijk. Als hij in de focus zit dan gaan we nog veel plezier aan hem beleven.

Shera is onze routie. Ze leest de looplijnen als geen ander en ze zet haar vakgenoten in hun kracht. Balletjes op de stropdas afleveren, rust en overzicht brengen. Dat zijn allemaal competenties die bij een ervaren dame horen.

En dan hebben we het niet eens over onze zeer sterke bank gehad. Spelers van 2 zijn elk moment inpasbaar en dat maakt een selectie hecht en sterk.

Ook nog kort een woord van dank richting onze succescoaches Marco en Teun. Wat mij betreft de juiste mannen op de juiste plaats, op het juiste moment. Ze zijn fanatiek, aanwezig als het moet, maar ook heel Achilles sensitief. En daarmee bedoel ik dat ze verder kijken dan de muren van de selectie en goed de dynamiek van Achilles als vereniging aanvoelen. Kort en goed, ze passen uitstekend bij Achilles. En als je scherp met elkaar blijft, dan kan een samenwerking echt langer duren dan de gebruikelijke periode van 3 jaar.

Ja lieve Achilliaantjes, het overkomt ons een beetje, maar dit is echt prachtig voor club. Met de wind in de rug gebeuren en mooie dingen aan het Pomonaplein en daar wil je bijzijn!


Peter Frauenfelder

Achilles-kampiorn.jpeg

Datum 05-10-2024 22:00