Georges Moustaki
Jenny Zoutendijk die zich vorige week, met verve, voor het eerst aan een hoofdartikel waagde, noemde al de lijst der lijsten: de Top 2000. In huize De Laleijne, waar doorgaans de radio op NPO 3fm staat, bestaat de decemberradiomaand uit drie fasen: ná Sinterklaas is fase1 Sky Christmas Radio (ieder uur meelallen met Mariah Carey), fase 2 Serious Request luisteren (plaatje aanvragen voor het goede doel uiteraard) en sluiten we af met fase 3, de Top 2000 (lijstje enigszins stressloos en op tijd ingeleverd), waarna we op 1 januari weer in ons oude patroon vervallen.
Ik weet niet hoe het er bij de gemiddelde Achillaan thuis voorstaat met de abonnementen, maar naast Netflix, Disney, Prime, HBO Max, Freek in het wild, etc. wordt er van de rekening ook maandelijks een bijdrage aan Spotify afgeschreven. En ja, ook die komen sinds een aantal jaren met een lijst. De zogenaamde ‘Spotify wrapped’.
De ‘Spotify wrapped' lijkt steeds vroeger te komen. In principe is het een jaaroverzicht, maar voor het gemak wordt de decembermaand uitgesloten (geeft niet, hier staat de radio aan). Het is natuurlijk een commerciële afweging van de Spotify marketingafdeling: sneeuwt ons lijstje onder bij alle andere jaarlijstjes of hebben we schijt aan Julius Caesar die zo’n 2000 jaar geleden ooit bedacht dat een jaar uit twaalf maanden moest bestaan.
Voor wie niet weet wat ‘Spotify Wrapped’ inhoudt een korte uitleg: het is een weergave in cijfers waaruit blijkt dat Spotify op een ‘motie-Becker-achtige’ wijze bijhoudt wat je muzikale voorkeuren zijn, hoe vaak, naar welk genre, welk nummer en welke artiest je het meest luistert. Optioneel kun je dan je lijstje meest beluisterde bands of meest beluisterde artiest delen via de sociale mediakanalen waarbij we weer uitkomen bij de overwegingen van de marketingafdeling van de streamingdienst om december af te schaffen.
Zo werd Roxy Dekker afgelopen week geïnterviewd door het Jeugdjournaal omdat zij de meest gestreamde artiest in Nederland was. Roxy effent en passant voor ons de paden met betrekking tot de voorlichting aan onze kinderen. Tibbe, 6 jaar, begrijpt uit de gelijknamige hit dat je met een Satisfyer de buren boos kan maken en dat wil hij niet want anders mag hij daar niet meer op de Switch, en hij wil later ook Sugar Daddy worden want dan hoef je niet in de rij als je naar de WC moet. Om maar wat te noemen.
Ze versloeg de gedoodverfde winnaar die bij de bookmakers op één stond: Joost Klein. Diskwalificatie of niet: het Eurovisiesongfestival heeft Joost geen windeieren gelegd. Beiden deden het vooral goed onder de jongere luisteraars. Vandaar de aandacht van het Jeugdjournaal.
Dan komen we bij het volgende fenomeen wat Spotify Wrapped met zich meezeult: lijstvervuiling. Spotify Premium kost een duit maar daar krijg je dan als muziekliefhebber dan wel wat voor terug: altijd en overal alle muziek die je maar wilt, allerhande Podcasts over moordmysteries tot mijn persoonlijke favoriet (let op Jenny) de Thuispubquiz.
Als je abonnementhouder bent dan wil je natuurlijk ook dat je lijstje een weergave is van je goede smaak. Stel, je woont in Poeldijk en je houdt van Bruce Springsteen, dan wil je liever niet dat Babyshark je lijstje kaapt. Maar dat gebeurt dus vanzelf als je kinderen krijgt (je bent bij dezen gewaarschuwd Rinus).
Nu had ik me er al bij neergelegd dat ook onze Spotify Wrapped een tweestrijd zou worden tussen Joost en Roxy, maar ik had daarbij buiten Georges gerekend.
Wij horen, tot mijn verrassing, bij de top 0,1% fans van Georges Moustaki. Wij hebben, aldus Spotify, 1.499 minuten met Georges Moustaki doorgebracht. Er is niemand ter wereld die zoveel naar Georges Moustaki heeft geluisterd als abonnementhouder ErwinDeL. “Je hebt jezelf overtroffen,” besluit Spotify dan ook treffend.
Het frappante hierbij is: ik had vóór deze week nog nooit van Georges Moustaki gehoord. De enige verklaring die ik kon bedenken: er is nóg een lijstvervuiler actief op mijn duurbetaalde abonnement. Dus ik ben verhaal gaan halen bij de hoofdverdachte: mijn moeder, René de Laleijne. Ze wond er geen doekjes om en bekende gelijk. Was dit de dezelfde vrouw die mij als 15-jarige meenam naar de Rolling Stones in de Kuip? Op dinsdag, de oppasdag bij ons thuis, luistert ze klaarblijkelijk non-stop naar de chansons van deze Franstalige zanger die onder andere ook schreef voor artiesten als Edith Piaf, France Gall en Yves Montand om maar eens wat Radio Tour de France grootheden te noemen.
Ik ben dus uit verbazing die zich omzette in nieuwsgierigheid het één en ander gaan opzoeken over Georges. En wat blijkt. Hij is ten eerste al een tijdje dood. Als je op Père Lachaise bij het graf van Edith Piaf staat, dan sta je waarschijnlijk op het graf van monsieur Moustaki. Ten tweede, Moustaki’s naam doet vermoeden dat zijn roots elders liggen dan in Frankrijk. En dat klopt. De chansonnier blijkt bij uitstek een bruggenbouwer te zijn die de wereld op dit moment nodig heeft: hij is geboren in Egypte als zoon van Griekse immigranten die hem Frans leerden omdat ze francofiel waren. Hij beschouwde zich als Arabisch-Griekse Jood en “...dreamed of a world with no borders, no war, no hatred, and no hunger, and where love mattered above all else” (Maroun, 2023). Als dat niet een reden is om alvast op de shortlist te komen voor het Top 2000-lijstje van volgend jaar weet ik het ook niet meer.
Wellicht een beetje vroeg in december maar ik wens iedereen vast fijne dagen toe met bijvoorbeeld een heerlijk kerstdiner in het vooruitzicht op zondag 15 december voor “kleine” en “grote” gasten op Achilles en een beetje Georges Moustaki in de Kerstafspeellijst.
Erwin de Laleijne
Datum | 10-12-2024 11:00 |
---|---|
Tags | Hoofdartikel |