Een kind met een topsportwaterhoofd

knkv.jpg hoofdartikel

Als mij jaren geleden in een vreemde omgeving de openingsvraag werd gesteld wat mij zoal bezighield, koos ik er doorgaans liever voor te zeggen dat ik bij de IND werkte dan dat ik korfbalde. Dat scheelde onder andere weer wat douchen-met-dames-grappen. Het was kiezen tussen twee kwaden want de keuze voor de IND leverde pittige discussies op, variërend dat we daar te hardvochtig óf te slap waren.

Hoofdartikel.PNG

Waarom koos ik als antwoord doorgaans niet voor mijn grote passie van destijds?
Dat douchen met dames kon ik namelijk altijd wel pareren door ze het veel vulgairder voor te stellen dan ze zichzelf in hun stoutste vermoedens hadden ingebeeld. Ik kreeg verbaasde blikken terug of de lachers op mijn hand. Het pijnlijke zat hem er meer in dat ik me wekelijks enorm inzette voor een sport die nationaal (bij de niet-korfballers) niets voorstelde en internationaal sowieso al niet. Dat vond ik een moeilijk verhaal. En dat werd nog moeilijker omdat het KNKV een beleid neerzette dat er vooral op was gericht het korfbal in Nederland te professionaliseren en de focus niet volledig op internationalisering te leggen.

Die keuze had er ook mee te maken dat als het KNKV nationaal te weinig aan de eigen topsportcultuur deed, zij de A-status verloren en niet meer in aanmerking kwamen voor subsidie van het NOC*NSF. Aan de ene kant te begrijpen omdat je dan ook nog in naam de aansluiting verliest met topsport, maar het gevolg was dat er heel veel in topkorfbal en de nationale league werd geïnvesteerd.

De Nederlandse spelers werden alleen maar beter waardoor de afstand met andere landen alleen maar groter werd. En dat maakt korfbal niet geschikt als Olympische sport omdat de winnaar tevoren vaststaat.

Maar nu wordt ook nationaal de afstand tussen de top en de rest steeds groter. Sterker nog, daar wordt nog dieper in geïnvesteerd. Als ik de KNVK-site raadpleeg zie ik dat de KNKV onlangs is aangesloten bij het project ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs’ en zich samen met échte serieuze Olympische sporten als hockey, handbal, volleybal en waterpolo aan de subsidiekraan van VWS mag laven. Een uitgelezen mogelijkheid voor de vele baantjesjagers die het KNKV rijk is. Kees Rodenburg is al aan de slag als technisch manager bij Blauw Wit in Amsterdam en de projectleider Mariska Kool schetst in haar droomscenario voor 2032 dat korfbal voor spelers uit de Korfbal League een parttime baan is. De topclubs uit de League krijgen allerlei faciliteiten toegekend om functionarissen aan te stellen en zullen -hoe nobel- met hun succesverhalen en best practices uiteindelijk ook andere korbalclubs gaan inspireren. Uiteraard wordt alles verantwoord overgoten met een sausje van maatschappelijke waarde. Maar als dat echt zo belangrijk was geweest had het KNKV wel bij Achilles aangeklopt dat 24 teams in competitie heeft (Blauw Wit 15). Nee, het gaat om de topsport.

De impact van de topteams moet er ook toe leiden dat internationale korfbaltoppers in onze competitie gaan spelen. Zo denkt het KNKV de ontwikkeling van andere landen te stimuleren zodat TeamNL meer tegenstand gaat krijgen. Volgens mij worden die landen juist zwakker omdat hun competities zonder hun toppers nog minder voorstellen.

Ondertussen is onze bevolking de afgelopen decennia gegroeid maar het aantal korfballeden gedaald. Niet gek aangezien de sport meer exclusief dan inclusief lijkt te zijn geworden. Het wordt tijd dat het KNKV het over een andere boeg gaat gooien.

Zorg voor groei van je eigen ledenaantal. Maak de sport inclusiever met mannenteams, vrouwenteams, 4x4, en daardoor ook interessanter om in andere landen te laten spelen. Laat Nederlandse topkorfballers als parttimers in het buitenland hun geld verdienen en daar de competities concurrerender maken in plaats van hier voor de zelfgenoegzame ons-kent-ons korfbalkliek hun kunstjes te vertonen.

Zo zie ik voor korfbal als internationale topsport meer potentie dan het kind met het topsportwaterhoofd te zijn wat het nu is. Alleen is dat een kwestie van de lange adem waarbij je als beleidsmakers uit je korfbalbubbel moet komen en over je eigen schaduw moet heen stappen, want het succes ga je zelf misschien niet eens meer meemaken.

Maar de verleiding van de interessante beleids- en kaderfuncties voor de korte termijn is helaas in alle opzichten een stuk aanlokkelijker.

Ik heb mijn antwoord op de eerstvolgende openingsvraag in elk geval alweer klaar.

Groeten Frits Broers

Hieronder gratis en voor niks enkele links van de KNKV site waar je meer kan lezen over dit onderwerp:

project korfbal en inclusie

talentontwikkeling

project versterken top teamsportcompetities topclubs 2032

 

nieuwsberichten

met het professionaliseren van korfbal willen we de sport een nieuwe impuls geven

 

Datum 21-01-2025 11:00
Tags