Samen Sterk: De Onmisbare Rol van Vrijwilligers bij Achilles

vrijwilligers 1.jpg hoofdartikel

Afgelopen week had ik weer een gesprek met vertegenwoordigers van ditmaal een hockeyvereniging uit de regio Haaglanden die meer wilden weten over hoe Achilles toch aan zo’n prachtige accommodatie is gekomen. En waar zij vooral aan moeten denken en werken, omdat ook zij willen gaan verbouwen/vernieuwen/verduurzamen.

Hoofdartikel.PNG

Nu bereid ik zo’n gesprek altijd voor en haal ik via hun site informatie op van de bewuste vereniging om iets te weten te komen van wat “voor vlees ik in de kuip heb”. En al lezend is er veelal een rode draad te vinden, en die is dat een beperkte groep mensen bijna alle verenigingsinspanningen draagt. Iets waarmee wij als Achilles nog niet zo lang geleden ook te maken hadden. Maar als bij een wonder heeft onze nieuwe accommodatie, samen met een sterk verjongd en ambitieus bestuur, ervoor gezorgd dat vele vrijwilligers bereid zijn om gezamenlijk hun schouders te zetten onder onze mooie club. Daarom leek het mij leuk om in dit artikel nog een keer stil te staan bij de “stille” krachten van Achilles.

Vrijwilligers

Samenwerken binnen Achilles: de kracht van vrijwilligers.


Achilles is meer dan alleen zomaar een korfbalclub: het is een gemeenschap waar samenwerking en betrokkenheid centraal staan. In de kern van deze samenwerking bevinden zich onze vrijwilligers: dé drijvende kracht achter onze vereniging. Zonder hun dagelijkse inzet zou onze club simpelweg niet kunnen functioneren.

Vrijwilligers als fundament:


Onze vrijwilligers vormen de ruggengraat van de club. Zij zorgen ervoor dat onder andere trainingen doorgaan, scheidsrechters gevraagd en begeleid worden, jurytafels worden bemand, wedstrijden worden georganiseerd en onze kantine draaiende blijft. Van trainers en coaches tot scheidsrechters en bestuursleden – elke rol is essentieel voor het goed functioneren van onze club.

Daarnaast zijn er ook tal van andere taken, zoals het onderhouden van de accommodatie, het organiseren van evenementen, het werven van sponsoren en het verzorgen van de communicatie naar leden en supporters. Al deze werkzaamheden worden onbezoldigd en, sprekend uit eigen ervaring, met veel passie uitgevoerd.

De kracht van samenwerking:


Binnen een korfbalvereniging werkt iedereen samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken: een gezond en bloeiend Achilles, méér dan een club. Dit vereist een cultuur van wederzijds respect en waardering. Wanneer vrijwilligers zich gesteund en gewaardeerd voelen, blijven zij zich met plezier inzetten. Een goede samenwerking betekent ook dat taken goed verdeeld worden. Niemand zou overbelast moeten raken en het is belangrijk dat nieuwe leden en ouders van jeugdleden worden gestimuleerd om ook hun steentje bij te dragen. Een transparante taakverdeling en heldere communicatie helpen hierbij. Iets dat Achilles in de loop van de tijd steeds beter onder de knie heeft gekregen. Al kan het altijd nog beter en zal er altijd behoefte blijven bestaan aan meer vrijwilligers.

Hoe vrijwilligers te motiveren en betrokken te houden:


Het vinden en behouden van vrijwilligers blijft een voortdurende uitdaging. Het is daarom belangrijk om te investeren in waardering en motivatie. Dit kan op verschillende manieren:

  • Erkenning en waardering:
 Een simpel ‘dank je wel’ kan al veel betekenen. Denk hierbij aan het organiseren van een vrijwilligersavond en/of een vermelding in de Leeuwenkrabbels of op de site, of gewoon als je elkaar tegenkomt op de club.
  • Duidelijke verwachtingen:
 Maak vanaf het begin helder wat er van een vrijwilliger verwacht wordt (taakomschrijving) en geef daarnaast ook voldoende begeleiding.
  • Flexibiliteit:
 Niet iedereen kan zich wekelijks inzetten. Biedt daarom taken op verschillende niveaus en met variabele tijdsbesteding aan. Binnen Achilles wordt al langer met projecten gewerkt.
  • Samenwerking en gezelligheid:
 Vrijwilligerswerk moet niet als een last worden ervaren. Zorg dat er een fijne sfeer is waarin mensen graag een bijdrage leveren. Denk hierbij aan onze onvolprezen Pensionado’s die onze Vlonder iedere dinsdagochtend van boven tot onder schoonmaken, zodat wij de rest van de week in een schoon clubgebouw kunnen verblijven. Op dinsdagochtend wordt er met plezier en passie samengewerkt.
  • Actieve betrokkenheid bij beleidsontwikkelingen:
 Door vrijwilligers mee te laten denken en hen inspraak te geven bij (nieuwe) ontwikkelingen binnen de vereniging, blijven zij gemotiveerd. Het is essentieel dat vrijwilligers zich gehoord en serieus genomen voelen. Organiseer bijeenkomsten waarin zij mee kunnen praten en betrek hen actief bij het vormen van strategieën om de impact van toekomstige (beleids)veranderingen te managen.

Mijn conclusie


Achilles draait dag in dag, week na week en jaar na jaar op samenwerking en kan daarom niet zonder de inzet van veel vrijwilligers. Door samen een cultuur van waardering en betrokkenheid te creëren, blijft onze vereniging gezond én toekomstbestendig. Zeker in tijden van (beleids)veranderingen is het cruciaal om vrijwilligers actief te betrekken en hen te laten meedenken over de toekomst.


Samen bouwen we aan een club waar iedereen zich thuis voelt én met plezier bijdraagt! Samen zijn wij Achilles, méér dan een club!

Hans Lijmbach

vrijwilligers%201.jpg

Datum 11-02-2025 11:00
Tags