De Schotklok
Onze vereniging maakt mooie tijden door, bijna wekelijks kunnen we prachtige resultaten melden. Achilles 1 en 2 werden kampioen en mogen volgend seizoen een klasse hoger spelen. De A1 werd weliswaar net geen kampioen, maar mag volgend seizoen wel in de hoofdklasse acteren, het hoogste niveau binnen het jeugdkorfbal. We spelen dan dus met onze A1, B1 en C1 in de hoofdklasse, iets wat niet veel verenigingen ons na kunnen zeggen.
Maar liefst vijf Achillianen legden de afgelopen weken met goed gevolg het examen voor knkv-scheidsrechter af. En dan onze C1, die in Papendrecht een prachtige prestatie neerzette op het NK, daarbij aangemoedigd door een grote groep Achillianen die er een waar feest van maakten, zoals ze dat natuurlijk ook bij iedere thuis-wedstrijd van ons eerste doen.
Onderwerpen genoeg dus om mijn bestuursblog mee te vullen. Toch heb ik voor deze blog voor een ander onderwerp gekozen, dat misschien in al het promotie- en NK-geweld een beetje onderbelicht is gebleven. Het afgelopen zaalseizoen hebben we bij Achilles namelijk kennisgemaakt met een fenomeen dat tegenwoordig onlosmakelijk is verbonden met korfbal spelen op hoog niveau, de schotklok. De schotklok werd in 2005 geïntroduceerd in de Korballeague. In de loop der jaren werd er in steeds meer wedstrijdklassen met de schotklok gespeeld: de hoofd- en overgangsklassen, de A-jeugd hoofdklasse en sinds het afgelopen seizoen ook de B-jeugd hoofdklasse waarin onze B1 acteert. Dat had nogal wat consequenties. Allereerst moest de schotklok natuurlijk worden aangeschaft en dat is bepaald geen geringe investering. Daarnaast moesten wij bij alle thuiswedstrijden van onze B1 zorgen voor de bezetting van de jurytafel, bestaande uit de schotklokbediener, de tijd- en scorewaarnemer (er wordt met zuivere speeltijd gespeeld) en de juryvoorzitter die toeziet op een juiste toepassing van alle regels aan de jurytafel. Zes Achillianen volgden daartoe de cursusavond van de bond en hebben het daarmee verdiende certificaat waarschijnlijk prominent boven hun bed hangen.
Vooraf was het misschien een beetje spannend, is het niveau in de B-jeugd hoofdklasse hoog genoeg om met de schotklok te spelen, of eindigen veel aanvallen met de doordringende zoemer die aangeeft dat er 25 seconden zijn verstreken zonder te scoren of de korf te raken? Om maar direct het antwoord op die vraag te geven, de B1 heeft laten zien dat het spelen met de schotklok ook voor deze jeugdige spelers van grote meerwaarde is. Het tempo in de wedstrijden gaat duidelijk omhoog. We hebben vele mooie wedstrijden gezien, met misschien wel als hoogtepunten de wedstrijden tegen Groen-Geel B1, een goede ploeg waarvan inmiddels bekend is dat zij zich de nieuwe kampioen van Nederland mag noemen.
Volgend zaalseizoen zal niet alleen onze B1, maar ook de A1 en het eerste met de schotklok spelen. Dat is een mooie ontwikkeling die past bij de ambities van onze vereniging. Het stelt echter ook nieuwe eisen, we zullen voor nog veel meer wedstrijden de jurytafel moeten bemannen. Alle mooie resultaten waarmee ik deze blog begon zijn ons niet zomaar komen aanwaaien. Om dat mogelijk te maken is er jarenlang op allerlei niveaus binnen de vereniging met grote inzet en volharding gewerkt. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat we er volgend zaalseizoen ook in zullen slagen te zorgen voor een sterke bezetting van de jurytafel. Mocht je belangstelling hebben daaraan een bijdrage te leveren, neem dan contact op met de TC (tc@hkvachilles.nl). Maar voordat het zover is gaan we eerst nog een paar maanden lekker op het veld spelen!
Datum | 29-03-2016 15:24 |
---|---|
Tags | Hoofdartikel |