De schotklok
Binnenkort gaat de zaalcompetitie weer van start. Dit zaalseizoen spelen maar liefst drie Achilles-teams met de schotklok: De A1, B1 en het eerste. Maar wat houdt de schotklok nu precies in en hoe bereidt de vereniging zich voor op de schotklok?
De schotklok is geïntroduceerd in 2005 en door de jaren heen is het aantal klassen uitgebreid waarin er in wedstrijden met een schotklok gespeeld wordt. Het voornaamste doel van deze maatregel was om het zaalkorfbal sneller en attractiever te maken.
In het kort komen de spelregels van de schotklok op het volgende neer: De tijd van de schotklok gaat in op het moment dat de aanvallende partij de bal in het aanvalsvak ontvangt. Als de bal niet binnen 25 seconden de korf raakt, is dit een overtreding en gaat het balbezit naar de tegenstander. Alleen richting de korf schieten is dus niet voldoende. De enige uitzondering op deze regel is wanneer de bal voor de zoemer geschoten wordt, tijdens de zoemer buiten bereik van de verdediging is, en uiteindelijk volledig door de korf gaat (een zogenaamde Buzzer beater). De schotklok gaat terug naar 25 seconden bij alle spelhervattingen en vrije worpen voor de aanvaller, of bij een blessure van de verdediger. De schotklok wordt stilgezet (dus niet teruggezet naar 25) bij een uitbal, een blessure van de aanvaller, en bij een scheidsrechtersworp. De tijd gaat dan vervolgens weer verder lopen wanneer de bal na de herstart in het bezit komt van een aanvaller.
Het spelen met de schotklok raakt onze vereniging op drie verschillende manieren:
Ten eerste moeten teams zich voorbereiden op het spelen met de schotklok. In principe is de tactiek hetzelfde als op het veld. Doordat er echter binnen 25 seconden in of tegen de korf geschoten moet worden, is het belangrijk voor de aanvallende partij om zo snel mogelijk een schotkans te creëren. De verdedigende partij moet dit natuurlijk voorkomen, waardoor de intensiteit van het spel over het algemeen een stuk hoger ligt dan op het veld. Aan de trainers de schone taak om de spelersgroep hier zo goed mogelijk op te trainen.
Ten tweede moet het juiste materiaal worden aangeschaft. Vorig seizoen heeft Achilles zelf een set schotklokken aangeschaft. Deze gebruiken we voor de trainingen en als reserve set. Daarnaast heeft de gemeente een set aangeschaft voor de sporthal in Ockenburgh. Deze set sluit aan bij het scorebord in de hal en wordt door Achilles gebruikt tijdens de wedstrijden.
Ten derde moet de schotklok ook bediend worden. In de zaal is er daarom een jurytafel opgesteld. Aan deze tafel zitten de score- en tijdklokbediener (de wedstrijden met schotklok duren twee keer 25 minuten zuivere speeltijd), de juryvoorzitter en de schotklokbediener. Op 12 oktober jongstleden hebben tien Achillianen met succes de KNKV-opleiding tot juryvoorzitter gevolgd. Samen met de vijf mensen die vorig seizoen de opleiding hebben gevolgd, zijn er in totaal dus 15 vrijwilligers die bij thuiswedstrijden van de B1, A1 en het 1e één van de drie functies achter de jurytafel kunnen vervullen. Deze vrijwilligers oefenen voorafgaande aan het seizoen nog eens extra tijdens de trainingen van de B1, A1 en het 1e.
U leest het, de schotklok vergt inzet van tijd en middelen binnen de vereniging. En dit kunnen we niet doen zonder alle vrijwilligers. Trainers, commissieleden, ouders en spelers dragen allemaal bij aan het succes van de vereniging, zowel op prestatief vlak, als daar waar het gaat om het sociale aspect. We zijn een breedtesportvereniging met ambities om door te groeien richting topsport en juist die mix maakt ons sterk en zorgt er voor dat steeds meer mensen lid worden en lid blijven. Het belooft weer een mooi zaalseizoen te worden en we hopen ook dit jaar weer velen van u op de tribune tegen te komen bij de wedstrijden van onze Achilles-teams.
Met vriendelijke en sportieve groet,
Sjoerd Houwing (TopC) en Jaap Baak (TC)
Datum | 05-11-2016 00:02 |
---|---|
Tags | Competitie |