Het plezier van Kinderen staat voorop
Afgelopen week las ik onderstaand artikel op Korfbal.nl, het grootste medium van onze KNKV. In dit artikel werd een wedstrijd besproken tussen TOP (S) F1 en Velocitas F1. Tijdens deze wedstrijd besloten beide coaches een mix van beide teams de wedstrijd uit te laten spelen, omdat er te veel verschil in sterkte was. Het KNKV is al jaren bezig met het wiel opnieuw uitvinden binnen de jongste leeftijdscategorieën die onze sport heeft. Met termen als “super spelers” komt men vaak met gekke nieuwe ideeën om de korfbalsport vooral voor de kids zelf leuk te houden. Op zich helemaal niks mis mee natuurlijk, maar is dit alles het gevolg van een teruglopende aanwas van jonge korfballers en korfbalsters..? Moet het KNKV niet meer investeren in het werven van nieuwe jeugdige leden? Anyway, ik deel dit artikel graag met iedereen. Want een beetje gek is het natuurlijk wel, tijdens een wedstrijd samen beslissen met gemixte teams de wedstrijd uit te spelen...
Een groot probleem tijdens jeugdwedstrijden van de E’tjes en de F’jes is dat er vaak veel verschil zit in het niveau. Het ene team is soms veel ouder en sterker dan het andere team waardoor wedstrijden niet altijd evenwichtig zijn. Hierdoor ontstaan er regelmatig monsterscores. Vorig weekend was dit ook het geval bij de wedstrijd TOP (S) F1 - Velocitas F1. TOP was veel te sterk en ondanks diverse opdrachten voor de spelers, bij balbezit minimaal 10 keer overgooien, liep de score snel op. Maar hier werd in de rust een oplossing voor bedacht. De teams werden gemixt.
Patrice de Vos en Steven Baart, waren de initiatiefnemers. “Het belangrijkste voor ons is dat de kinderen veel plezier halen uit de wedstijden. Natuurlijk is het aspect winnen/verliezen belangrijk, maar als je steeds met ruime cijfers verliest, is de lol er snel vanaf”, zegt De Vos. Hij vindt dat winnen niet het doel moet zijn. “Ik vind het verschrikkelijk als coaches heel erg blij zijn wanneer ze met ruime cijfers hebben gewonnen. De kinderen leren daar niet zoveel van. Bij onze jonge jeugdteams is alles gericht op de ontwikkeling van de kinderen en het proces, niet op het resultaat.”
De Vos is erg blij hoe het afgelopen weekend is gelopen. “Voor de wedstijd hebben we met de coaches van TOP, Velocitas en de scheidsrechter besproken wat we konden doen als de score te hoog uitviel. Allemaal zien we in dat het belang van het kind voorop staat. De tweede helft ging gelijk op en na afloop hebben we alleen maar blije kinderen gezien.” Leon Simons van het KNKV is daarom erg tevreden met dit initiatief. “Het is fantastisch om te zien als coaches vanuit het kind denken. Door de teams te mixen creëer je een gelijkwaardige situatie. Ondanks dat het officieel buiten de regels valt, juich ik het via de onofficiële manier toch toe.”
Toch vindt De Vos het jammer dat er zoveel verschillen in niveau bestaan in een competitie. “De kinderen leren weinig van dit soort wedstrijden. Ook vind ik dat de KNKV met clubs moet overleggen om te kijken welke teams het beste samen in een competitie passen. De clubs weten tenslotte wat voor spelers er in een team rondlopen.” Leon Simons erkent dat dit een goede manier kan zijn om het probleem op te lossen. “Het is goed om in contact te blijven met de verenigingen. Wel moeten zij dan de verantwoordelijkheid dragen. Wanneer er dingen mislopen moet er niet altijd naar de bond gewezen worden. Soms weten deze mensen namelijk niet wat er allemaal bij komt kijken. Ook is het lastig om te bepalen hoe goed spelers zijn bij de F’jes. Vanwege de leeftijd hebben zijn geen historie. We zijn gebaat bij een structurele manier van werken. Samen zijn we verantwoordelijk voor het spel. Bovendien denk ik dat onze competitieplanners een goed inzicht hebben van het niveau. Je moet de afweging maken of je de F’jes een uur wil laten rijden voor een wedstrijd of dat je ze dicht bij eigen huis laat spelen. Daarnaast gaan er ook veel dingen goed. We moeten niet opeens alles negatief bekijken. Maar uiteindelijk staan de verenigingen centraal. Wij moeten luisteren naar hen.”
Steven Baart vindt dat de bond niet concreet genoeg is en alleen maar met loze kreten komt zoals het bevorderen van spelplezier en sportiviteit. “Ik juich het alleen maar toe als de bond deze verschillen als vervelend bestempeld en handvaten aanreikt om te experimenteren. Op deze manier voorkom je verschillen van 25 goals bij kinderen van 6 t/m 9 jaar.
Om het probleem tegen te gaan begint het KNKV in oktober met een pilot. Tijdens deze pilot spelen de teams eerst 2x10 minuten met hun eigen team. Hierna worden de ploegen gemixt. De rol van scheidsrechter is niet meer nodig en voor de coach is er een iets meer begeleidende rol. “Als blijkt dat deze pilot een succes is, kan het zijn dat het ingevoerd gaat worden in de competitie”, aldus Simons. Baart heeft er weinig vertrouwen in. “Er moeten meer mogelijkheden komen om de grote verschillen te voorkomen. De hockeybond komt het duidelijke richtlijnen en instructie filmpjes. Hoe simpel wil je het hebben?”
Auteur: Redactie Korfbal.nl
Datum | 03-10-2017 17:00 |
---|---|
Tags | Hoofdartikel |